Grzanki z pysznym serem wzbogacam o nietypowe składniki. To moja popisowa przekąska na domówkę
Grzanki z serem zna chyba każdy. Moje przekąski na imprezy muszą być jednak ciekawe i nietuzinkowe. A że najbardziej lubię połączenie produktów słonych ze słodkimi, to moje chrupiące kanapeczki musiały zawierać coś specjalnego.
Często eksperymentuję w kuchni. Przed jednym ze spotkań ze znajomymi sprawdzałam, które składniki najlepiej parują się z chrupiącym pieczywem. W ten sposób odkryłam szybki patent na grzanki z serem brie i jabłkiem. Teraz robię je na niemal każdą domówkę.
Pyszna przekąska z serem
Do moich grzanek wykorzystuję bagietkę. To najprostsza i niedroga opcja, każdy ją lubi, a sprawienie, by była chrupiąca to bułka z masłem. Na minikanapeczkach ułożyłam jednak nietuzinkowe dodatki w postaci sera pleśniowego brie i jabłka. Całość okrasiłam jeszcze miodem. Goście pokochali ten przysmak i teraz już muszę go przyrządzać.
Jak zrobić grzanki z brie i jabłkiem?
Czy może być coś prostszego niż pieczywo zapieczonego z serem pleśniowym i chrupiącym owocem? To połączenie wydawało mi się banalne, ale odkąd podkręciłam je tymiankiem i pieprzem, wiem, że jest bardzo przyjemne. Wisienką na torcie jest dodawany po zapieczeniu miód – jego lepka konsystencja znakomicie kontrastuje z chrupiącym pieczywem. Koniecznie przetestujcie te grzanki — Wasi bliscy oszaleją na ich punkcie.
Przepis: Grzanki z brie i jabłkiem
Pyszne kanapki z serem pleśniowym i owocami. Idealne na podwieczorek lub kolację
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 1 bułka bagietka
- 200 g sera brie
- 2 jabłka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBagietkę pokrój na plastry o grubość 5-7 mm. Jabłko umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Przygotuj też cienkie plastry sera brie.
- Przygotowanie grzanekPieczywo delikatnie natrzyj oliwą z oliwek. Ułóż na nim kawałki sera i jabłka. Grzanki przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oprósz, tymiankiem, solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się wyraźnie stopi, czyli około 5-10 minut. Gotowe polej odrobiną miodu.
Jak urozmaicić przekąskę z serem ?
Oprócz polewania kanapeczek miodem można jeszcze pokusić się o posypanie ich posiekanymi orzechami włoskimi. Z serami pleśniowymi komponują się one doskonale, a grzanki zyskają dodatkowej chrupkości. Zamiast sera brie możecie równie wykorzystać camemberta lub dowolny miękki ser żółty. Jabłko z powodzeniem też zastąpicie gruszką. Do tego owocu orzechy będą pasowały jeszcze bardziej, więc nikt nie odmówi takich smacznych grzanek z serem.